TÉMA Porod

Horečka omladnic

Horečka omladnic byla ještě do poloviny 19. století velmi častou příčinou vysoké úmrtnosti žen po porodu. Co bylo její příčinou? V té době bohužel jev častý a velmi podceňovaný – nedostatečná hygiena.

Ani virus, ani bakterie žijící v ovzduší. Vysvětlení se ukázalo být jednodušší a zároveň politováníhodnější, než by se dalo čekat – nemyté ruce porodníků a naprosto nedostačující hygiena prostředí.

Vědcům, kteří přišli s těmito závěry a dokonce prokázali jejich pravdivost, se však, jak už to bývá, dostalo zprvu jen posměchu a urážek. Dnešní medicína jim však jako všem průkopníkům musí být vděčná.

Příznaky horečky omladnic

Horečka omladnic, neboli puerperální sepse či poporodní horečka, se mnohdy vyskytla u rodiček v domácím ošetření, velmi často však postihovala ženy v porodnicích. K prvním projevům patřila vysoká horečka, zánět a bolesti v podbřišku, hnisání, následně otrava krve a často pak selhání srdce a smrt.

Podezření – na vině je nemocniční personál!

Lékaři a medici pracující střídavě na pitevně, u pacientů s nakažlivou chorobou a pak u pacientů bez závažných problémů a dokonce u rodiček, to všechno v jednom plášti a bez umytí rukou - to byla tehdy smutná realita lékařského prostředí, kterou si dnes už naštěstí neumíme představit.

S úvahou, že právě sám porodník nebo porodní asistentka pravděpodobně tímto způsobem zavinili horečku omladnic, přišel v roce 1843 porodník Oliver W. Holmes. Přesnými příčinami ani důsledky se však Holmes už nezabýval, svou teorii založil pouze na svých domněnkách a rozumném úsudku a uvedl několik možných opatření. Těm však nikdo nepřikládal význam a nikdo se jimi neřídil. Mnohdy je mu upíráno i prvenství ve snaze vnést světlo do tohoto problému a dosáhnout tak znatelně menší úmrtnosti v tehdejším porodnictví.

Zachránce matek

Teprve o několik let později se maďarskému lékaři jménem Ignaz Semmelweis podařilo přijít s konkrétnějšími poznatky a dokázat vražednou moc infekce vznikající v důsledku nehygienických postupů při porodu. Sledoval situaci na dvou různých odděleních a došel k jasným závěrům, že zdrojem infekce jsou nemyté ruce mediků a lékařů, pracujících s mrtvými těly.

Semmelweis prosadil mytí rukou chlorovým vápnem a úmrtnost rodiček tak brzy v percentuálním vyčíslení klesla na minimum. Ani díky tomuto výsledku však mladý vědec nedosáhl uznání, naopak byl propuštěn z nemocnice, ve které působil a sklidil jen posměch a pohrdání kolegů. Stal se psychicky labilním a paradoxně zemřel na infekci, když se řízl při jedné z operací.

Až posmrtně mu byly přiznány zásluhy v prosazování důležitosti hygieny v medicíně a tím dosažení velkého posunu kupředu v oblasti porodnictví. Někdy je nazýván “zachráncem matek".

Horečka omladnic patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Porod

  • 29.08.2016 23:08 Porod a šestinedělí

    Ahoj holky, po porodu mi nastaly problémy s kojením a já už pomalu ztrácela naději, že budu kojit…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku